روسیه هم دوشنبه، به طرح آتش بس در جنگ سودان، رای منفی و وتو داد. این طرح 14 رای مثبت داشت اما به دلیل وتو، شکست خورد.
وتو امریکا مانع از تصویب طرح آتش بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
به گزارش عصرایران، جز آمریکا همه ۱۴ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت به این طرح رای مثبت داده بودند اما به دلیل مخالفت و وتو امریکا، این طرح تصویب نشد.
طرح پیشنهادی، خواستار آتش بس فوری در غزه، عقب نشینی ارتش اسرائیل از غزه و آزادی اسیران اسرائیلی در غزه بود.
جنگ اسرائیل علیه غزه از بیش از یک سال قبل شروع شده و همچنان ادامه دارد. در این جنگ تاکنون بیش از 40 هزار فلسطینی کشته شده اند که نسبت زیادی از آنان زنان و کودکان هستند.
شورای امنیت 15 عضو دارد که 5 عضو دائم و دارای حق وتو و 10 عضو غیردائم و انتخابی است.
طرح چه می گوید؟
این طرح خواستار آتش بس فوری ، غیرمشروط و دائم در غزه است که باید از سوی همه طرف ها ، محترم شده شود. طرح همچنین خواهان ” آزادی فوری و غیرمشروط همه گروگان ها” در غزه است.
منظور از گروگان ها، حدود 100 اسیری است که گروه های فلسطینی در حمله 7 اکتبر سال گذشته به جنوب اسرائیل، آنها را دستگیر و به غزه منتقل کردند.
وتو آمریکا علیه آتش بس در غزه
وتو آمریکا علیه آتش بس در غزه
این طرح همچنین می خواهد همه طرف ها در غزه در دو زمینه به تعهدات خود عمل کنند: در زمینه افرادی که آنها را دستگیر کرده اند و همچنین درباره ساکنان غیرنظامی درمنطقه غزه تا بتوانند به صورت فوری به خدمات اساسی و کمک های انسان دوستانه ضروری دست یابند تا بتوانند زنده بمانند.
در این طرح هر گونه اقدامی که منجر به گرسنگی فلسطینی ها شود رد شده است. همچنین خواسته شده ورود کمک های انسان دوستانه به صورت کامل و سریع و امن و بدون مانع و به صورت گسترده وارد همه بخش های غزه شود.
این طرح همچنین از همه طرف ها در غزه می خواهد به طور کامل متعهد به قانون بین المللی به ویژه قانون بین المللی انسان دوستانه باشند به ویژه مقررات مربوط به حمایت از غیرنظامیان به ویژه زنان و کودکان و افراد ناتوان از مشارکت در درگیری.
پیش نویس این طرح بر نقش آژانس امدادرسانی سازمان ملل به آوارگان فلسطینی (آنروا) به عنوان ستون واکنش بشردوستانه در غزه تاکید کرد.اسرائیل به تازگی با آنروا قطع ارتباط کرد.
یک در برابر 14
با وجود اینکه 14 عضو دائم و غیردائم شورای امنیت به این طرح رای مثبت داده بودند اما به دلیل رای مخالف امریکا، این کشور به اقدام به وتو کرد و مانع از تصویب شد.
اعضای دائم شورای امنیت شامل امریکا، روسیه، فرانسه، چین و انگلیس، در صورت دادن رای مخالف، حتی اگر تعداد رای مثبت در اکثریت باشد اما مانع از تصویب می شود.
14 رای مثبت به طرح آتش بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل متحد
14 رای مثبت به طرح آتش بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل متحد
از زمان آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه در بیش از یک سال قبل تاکنون، بارها اعضای شورای امنیت خواستار تصویب طرحی درباره جنگ غزه بود اما بارها با مانع وتو امریکا روبه رو شد.
این طرح از سوی 10 کشور عضو غیردائم شورای امنیت، ارائه شده بود.
واکنش ها
ریاست دولت فلسطین (تشکیل خودگردان) هم با محکومیت استفاده امریکا از رای وتو علیه طرح آتش بس در غزه گفت این اقدام، اشغالگران را به ادامه ارتکاب جرایم علیه ملت فلسطین را تشویق می کند.
حماس این وتو را محکوم کرد و گفت امریکا دوباره ثابت کرد “در تجاوز به ملت مان شریک مستقیم و مسوول در برابر نسل کشی ملت مان” است.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم این وتو را محکوم کرد و گفت این اتفاق نشان می دهد امریکا جنگ نسل کشی علیه ملت مان را مدیریت می کند.
مخالفت امریکا و اسرائیل
“روبرت وود” معاون سفیر امریکا در سازمان ملل متحد بعد از رای گیری و اعلام رای وتو واشنگتن گفت: ما در همه مذاکرات، به طور کامل واضح بودیم که نمی توانیم از آتش بس غیرمشروط حمایت کنیم که منجر به آزادی گروگان ها نمی شود.
وی افزود شورای امنیت از طریق این قطعنامه پیام خطرناکی را به حماس ارسال می کند که نیازی به میز مذاکرات نیست.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد (دانی دانون) قبل از رای گیری گفت این طرح چیزی جز خیانت نیست و به معنی دست برداشتن از گروگان هاست. وی گفت که برای جلوگیری از تصویب این طرح، امیدوار به امریکاست.
وتو روسیه علیه آتش بس جنگ سودان / یک در برابر 14
روز دوشنبه گذشته هم در شورای امنیت سازمان ملل متحد، روسیه طرح آتش بس جنگ سودان را وتو کرد.
این طرح از سوی انگلیس ارائه شده بود و توانست رای مثبت 14 عضو شورای امنیت را کسب کند اما تنها یک رای مخالف روسیه، باعث شد طرح ، وتو شود و تصویب نشود.
پیش نویس این طرح ” ادامه حملات و تجاوزهای نیروهای واکنش سریع در سودان علیه منطقه فاشر را محکوم می کند و از این نیروها می خواهد به سرعت همه حملاتش علیه غیرنظامیان در مناطق دارفور، الجزیره و سنار و دیگر مناطق را متوقف کند.