پزشک برنامههای پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: از سال ۸۲ تاکنون ۲۸۵ بیمار مبتلا به اچ. آی. وی و ایدز در این استان شناسایی شدند.
دکتر مرجان پدرزاده به مناسبت پویش “من هم تست اچ آی وی می دهم افزود: از مجموع بیماران شناسایی شده در استان ۱۲۵ نفر مرد و مابقی زن هستند که بعضا زنان مبتلا از طریق همسرانشان به ویروس این بیماری آلوده شدند.
وی با بیان اینکه از این تعداد ۱۰ مورد وارد مرحله ایدز و بقیه به ویروس اچ آب وی آلوده شدهاند، اظهار کرد: تاکنون ۷۸ نفر بر اثر بیماری یاد شده در استان فوت کردند.
پزشک برنامه های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، بیشترین گروه سنی مبتلا به ایدز در استان را سنین بین ۲۵ تا ۴۰ سال ذکر کرد و گفت: شایعترین راه انتقال این بیماری اعتیاد تزریقی و تماسهای جنسی خارج از چارچوب خانواده است.
وی با اشاره به فعالیت ۲ مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری در شهرستانهای یزد و میبد تصریح کرد: تمام خدمات مشاوره ، مراقبت ، درمان و حمایتی در این مراکز رایگان و اطلاعات بیمار نیز محرمانه است و هیچ وجهی از بیمار در قبال ارائه خدمات هزینه دریافت نمی شود.
پزشک برنامههای پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد از راه انداری باشگاه مثبت ایدز در استان خبرداد و گفت: این باشگاه متشکل از افراد مبتلا به “اچ. آی .وی” است که با هدف عرضه خدمات، فراهم کردن حمایتهای روانی و اجتماعی و افزایش مشارکت افراد مبتلا به بیماری اچ آی وی مثبت در برنامههای پیشگیری از گسترش همهگیری راه اندازی شده است.
پدرزاده تصریح کرد: در جهان ۳۹ میلیون نفر به بیمارای “اچ. آی. وی” مبتلا شدند که ۳۷ میلیون نفر از این تعداد بزرگسال و ۱.۵ میلیون نفر کودک هستند.
وی با بیان اینکه در بسیاری از کشورها شاهد کاهش این بیماری در سالهای اخیر هستیم گفت: اما در کشورهای حوزه مدیترانه شرقی ابتلا به اچ ای وی روبه افزایش است.
پدرزاده تصریح کرد: در ایران حدود ۴۶ هزار و ۱۴۵ نفر به بیماری” اچ. ای .وی ” مبتلا هستند که ۲۳ هزار نفر از این افراد شناسایی شده و به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه و خدمات دریافت می کنند.
وی تماس جنسی محافظت نشده ، دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده و انتقال از مادر مبتلا به نوزاد در دوران بارداری را از دیگر راههای انتقال این بیماری عنوان کرد.
پدرزاده با بیان اینکه تاتو و خالکوبی در شرایط غیر استریل هم از جمله راههای انتقال ویروس اچ ای وی است، ادامه داد: این بیماری از طریق تماس معمولی مانند دست دادن، در آغوش کشیدن، بوسیدن، نشستن در کنار فرد مبتلا، خوردن و آشامیدن، گزش حشرات، استفاده از توالت، حمام و استخرهای شنا منتقل نمی شود.
وی اظهار کرد: زمانی که فرد به ویروس مولد اچ آی وی آلوده می شود تا شروع بیماری ایدز ممکن است ۱۰ سال طول بکشد که طی این مدت فرد در ظاهر سالم بوده و می تواند به کار و فعالیت ادامه دهد اما زمانی که وارد فاز بیماری شود و علائم آن نمایان شود به ایدز مبتلا شده است.
برنامههای اطلاع رسانی ایدز
پزشک برنامههای پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در خصوص برنامههای اطلاع رسانی ایدز در استان گفت: کمپین های مختلفی در سطح استان در زمینه راههای پیشگیری از بیماری اچ آی وی راه اندازی شده است.
پدرزاده اضافه کرد: در این کمیپن ها تست “اچ آی وی ” انجام می شود که میتوان به کمپین منطقه حسن آباد جنب درمانگاه تیموری و محله اسکان اشاره کرد که از ساعت ۱۰ تا ۱۳ تست اچ ای وی توسط کارشناسان انجام می شود و زمان آزمایشگاه و جواب آن حدود ۱۵ دقیقه طول می کشد.
وی گفت: علاوه بر این کمیپن ها افراد می توانند به مراکز جامع سلامت در سطح استان برای تست “اچ .آی .وی “مراجعه کنند که در همه مراکز اطلاعات بیمار و جواب های آزمایش های آنها محرمانه است.
ایدز (AIDS) ، نوعی بیماری در دستگاه ایمنی است که توسط ویروس نقص ایمنی (HIV) ایجاد میشود این ویروس به سیستم ایمنی آسیب میرساند.
امسال “ارتقاء خدمات تشخیص اچ آی وی با مشارکت اجتماعی و پایان ایدز با پوشش همگانی خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان” به عنوان شعار روز جهانی ایدز در نظر گرفته شده تا به عنوان یکی از اقدامات اصلی برای کنترل این بیماری سرلوحه کار قرار گیرد.
امسال هفته پیشگیری و اطلاعرسانی از ایدز از هفته به مدت یک ماه با عنوان پویش “من هم تست اچ آی وی می دهم” از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه نامگذاری شده است .