رییس اداره حفاظت محیط زیست مهریز گفت: تاکنون ۵۵۰ گونه گیاهی و جانوری در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران بخش مرکزی این شهرستان از سوی کارشناسان شناسایی شده که از این تعداد ۴۵۰ مورد آن گیاهی است.
به گزارش کاوش یزد، محمدرضا خدارحمی یکشنبه شب در گفت و گو با خبرنگاران آویشن، بادامگوهی، زرشک، آنغوزه، لاله کوهی ، شیرین بیان و انجیرکوهی را گونههای گیاهی ذکر کرد و از هوبره، آهو، کل و بز، قوچ و میش و زاغبور هم به عنوان گونههای جانوری نام برد.
وی حراست از گونههای گیاهی و جانوری را وطیفه همگانی و آن را سرمایه ملی دانست و ادامه داد: همکاری مردم ، مسوولان و تشکلها با این اداره در حفاظت این سرمایهها وجود دارد و باید همگان در این خصوص وظایف بیشتری را انجام دهند.
این مسوول به حضور دانشآموزان، دانشجویان و سایر اقشار مردم در بازدید از مناطق حفاظت شده زیرپوشش این اداره اشاره کرد و گفت: بازدید ها قبل از شیوع کرونا انجام می شد و هماکنون تمامی فعالیتها با رعایت نکات بهداشتی و طبق مقررات در حال پیگیری است.
خدارحمی تصریح کرد: بر اساس مقررات شورای عالی حفاظت محیط زیست تعدادی قرق خصوصی در کشور وجود دارد که سه مورد آن مربوط به استان یزد است و از این تعداد ۲ مورد در علیآباد چهلگزی و منطقه روباز مهریز قرار دارد که از سوی بخشخصوصی و با نظارت اداره محیط زیست فعال است.
به گفته وی،برای نگهداری و حفاظت از قرقگاهها بر اساس مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست از مشارکت و سرمایهگذاری بخشخصوصی استفاده میشود که این کار نقش مهمی در حراست و نگهداری از گونههای گیاهی به خصوص جانوری موجود در منطقه دارد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهریز در ادامه به پایش و رصد واحدهای صنعتی و معدنی شهرستان اشاره کرد و یادآور شد: در این خصوص اقدام لازم از سوی ماموران و کارشناسان به عمل میآید و همراهی مسوولان و فعالان صنعتی نیاز است .
به گفته خدارحمی ،آلایندگی صنایع منطقه تحت کنترل است و برای حفظ وضعیت موجود و برای ارتقای آن از سوی دست اندرکاران و صاحبان صنایع و فعالان تولیدی و اقتصادی همکاری ها باید ادامه داشته باشد که این تعامل موضوعی ضروری است.
منطقه کالمند بهادران در سال ۱۳۵۵ به دلیل تخم گذاری پرنده با ارزش و کمیاب هوبره و برخورداری از وضعیت اکولوژیکی مناسب برای ادامه حیات گونه های ارزشمند جانوری و گیاهی مختلف از جمله آهو و زاغ بور به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد.
این منطقه از اول خرداد ماه سال ۱۳۷۰ با تصویب شورای عالی محیط زیست به صورت رسمی در زمره مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد.
کالمند در ۲۰ کیلومتری شهر مهریز و ۵۰ کیلومتری یزد مرکز استان و بهادران در ۸۵ کیلومتری بزد قرار گرفته است.
وسعت این منطقه حدود ۲۵۰ هزار هکتار برآورد شده که بیش از نیمی از مساحت آن را نقاط دشتی و بقیه را ارتفاعات سخت گذر ، کوهپایهها و تپه ماهورها تشکیل می دهد
درسال ۱۳۷۶ اداره کل حفاظت محیط زیست یزد طرح انتقال و رهاسازی گورخر ایرانی را در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران راه اندازی کرد که این طرح با موفقیت روبرو شد و در حال حاضر تعداد زیادی گورخر در این منطقه زیست و با توجه به روند تکثیر پیشبینی میشود که در آینده نزدیک در مناطق مختلف استان رهاسازی شود.
مرکز شهرستان مهریز در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.