قیمت شیر و بسیاری از محصولات لبنی طی یکی دو ماه اخیر در حالی رشد داشته است، که بسیاری از کارشناسان علت آن را افزایش هزینههای تولید، کاهش تولید و نیز دخالتهای متعدد دولت در بازار میدانند.
طبق آمارها بر اساس جمعیت کشور و میزان تولید، صادرات و واردات، سرانه مصرف شیر در کشورمان سالانه حدود ۸۸ کیلوگرم است، این در حالی است، که بهطور میانگین مصرف سرانه جهانی شیر ۱۵۰ کیلوگرم و حتی در برخی کشورهای اروپایی این عدد برای هر نفر فراتر از ۳۰۰ کیلوگرم است.
بخشی از کمبود مصرف سرانه شیر در کشور به دلیل عدم شیوع فرهنگ مصرف لبنیات است، اما قیمت بالا و افزایش اخیر قیمتهای این مواد نیز در این میان بیتأثیر نیست.
شیب تند افزایش قیمت در لبنیات در چند ماهه اخیر به حدی تند است که نفسها به شماره افتاده و هرروز حلقه خرید این پرسود گرانقیمت برای مصرفکنندگان تنگتر میشود بهطوریکه شیر و ماست و پنیر و سایر لبنیات دیگر کالای غیرضروری برای مردم بهحساب میآیند و توان خرید بسیار کاهشیافته است و این یعنی به خطر افتادن سلامت افرادجامعه به ویژه کودکان و بزرگسالان.
طبق تحقیقات میدانی خبرنگار پایگاه خبری تحلیل کاوش، افزایش قیمت برخی محصولات لبنی مخصوصاً در یکی دو ماه گذشته ازلحاظ درصد افزایش عجیب بوده و از 2600 تا 2800 تومان به 3800و از دو روز قبل به 4800 تومان افزایش یافته است.
واز سویی دیگر افزایش 710 درصدی قیمت شیر طی تنها 2 ماه ، شاهد افزایش سایر لبنیات و مشتق های حاصل از شیردر این حوزه بوده ایم.بطوریکه این افزایش قیمت برای مصرفکننده بسیار محسوس است چراکه هزینههای پرداختی برای خرید لبنیات کمرشکنتر از آن شده که مصرفکننده متوجه این افزایشها نشود.
لزوم تدوین راه حل های اقتصادی کارآمداز سوی متولیان
یک کارشناس بررسی و تحلیل مسائل اقتصادی در این خصوص به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی کاوش با بیان اینکه ، میزان سرانه مصرف لبنیات در جوامع یکی از شاخصهای توسعهیافتگی است، اما متأسفانه در کشور ما هرروز شاهد کاهش این سرانه هستیم ،گفت: متأسفانه افزایش قیمت کالاهای اساسی تنها مختص لبنیات نیست و امروز عمق گرانیها و تورم لجامگسیخته در حدی است، که مردم در تأمین کالاهای اساسی و گذران روزمره زندگی با مشکلات متعددی مواجه هستند.
دکتر فرهمند ،با اشاره به نقش و اهمیت مصرف لبنیات برروی سلامت مردم تصریح کرد:تغذیه ناسالم و کمبود کلسیم و سایر پارامترهای موثر درسلامت مردم در سایه عدم استفاده از لبنیات و سایر مشتقات آن به دلیل گرانی ها و کوچک شده سفره های مردم ،باعث شیوع بیماری در کوتاه مدت و بلند مدت می شود و این جدای از افزایش سایر هزینه های دولت در بخش درمان در آینده سبب کاهش بهره وری افراد جامعه از زندگی شخصی و اجتماعی و بروز بیماری های مختلف می شود.
وی از دولتمردان به ویژه متولیان حوزه اقتصاد و نیز فعالان اقتصادی درخواست کرد،تدبیری اندیشیده شود تا اقشار آسیب پذیر جامعه در این شرایط اقتصادی آشفته به ویژه در شرایطی کنونی که به واسطه وجود ویروس کرونا بخش اعظمی از کسب و کار های اقتصادی آسیب دیده اند ،کمترین خسران و آسیب را ببینند که متاسفانه مسئولان در این زمینه به واسطه راه حل های و سیاست های نادرست نه پاسخگو بوده اند و نه هیچگونه اصلاحی در این سیاست ها ،روش ها و تدبیرها حاصل شده است.
دکتر فرهمند با انتقاد از سیاست های اقتصادی دولت و عدم مدیریت صحیح بازار و هزینه های تمام شده تولید در سایر بخش ها به خصوص حوزه کشاورزی و دامداری ،افزایش قیمت نهاده های دامی در این حوزه را نتیجه اینگونه سیاست ها عنوان کرد وگفت در حال حاضر، شاهد کاهش تولید دام و محصولات دامی همچون گوشت و لبنیات هستیم، عملاً برای دامدار تداوم فعالیت صرف نمیکند و همین کاهش موجب افزایش قیمت و وارد آمدن آسیبهای جبرانناپذیر به بهداشت و سلامت غذایی مردم میشود.
این کارشناس تصریح کرد:نباید دولت متصدی قیمتگذاری باشد، نتیجه این دستکاریهای بازار همواره برعکس شده و به زیان مصرفکننده است وتاوقتی این رویه ادامه داشته باشد شاهد بی انضباطی قیمت گذاری در حوزه اقتصادی در همه بخش ها و بطور اخص در حوزه دامداری و کشاورزی خواهیم بود.
وی گفت:اگر دولت واقعاً به دنبال حمایت از مصرفکننده باشد، باید قیمتگذاری را رها کرده و اجازه بدهد بازار مسیر خودرا در تعادل عرضه و تقاضا بیابد .
وی در پایان گفت:نباید انتظار داشت، وقتی همه کالاها گران میشود، قیمت شیر و لبنیات ثابت بماند، امروز افزایش قیمت محصولات لبنی ارتباط مستقیم با تورم و افزایش هزینههای تولید مانند دستمزد کارگر، بستهبندی، حاملهای انرژی و … دارد .