روسیه مدعی شد که واکسنی در این کشور برای مقابله با ویروس کرونا تولید شده است و مراحل تایید علمی را پشت سر گذاشته و از چند ماه آینده در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.، اواخر هفته گذشته دولت روسیه به رهبری رئیس جمهور خود ولادیمیر پوتین مدعی شد که واکسنی در این کشور برای مقابله با ویروس کرونا تولید شده است و مراحل تایید علمی را پشت سر گذاشته و از چند ماه آینده در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
به گزارش کاوش یزد، در این میان اما ادعای آقای پوتین درباره کارآمد بودن واکسن با توجه به اینکه مرحله سوم تست بر روی آن انجام نشده است ، با تردیدهایی از سوی کارشناسان بهداشتی همراه شده است. حال به بررسی چند واکنش و اقدامات آتی دولت روسیه برای انتشار واکسن ساخت این کشور در سطح جهان میپردازیم:
۱- به نقل از شبکه خبری یورونیوز، سازمان جهانی بهداشت در نخستین واکنش به ادعای روسیه مبنی بر ثبت واکسن کرونا بر رویکرد بسیار سختگیرانه خود برای صدور مجوز واکسن کرونا تاکید کرده است. سازمان بهداشت جهانی هفته گذشته نیز اعلام کرده بود که هیچ داده و اطلاعات رسمی درباره تحقیقات مرتبط با تولید واکسن در روسیه مشاهده نکرده است و به روسها توصیه کرده بود که به دستورالعملهای تعیین شده برای تولید واکسن ایمن در برابر ویروس کرونا متعهد و پایبند باشد.
۲- اظهارنظر سازمان جهانی بهداشت همچون سایر دیدگاههای این سازمان جهانی با قطعیت خاصی درباره تایید یا عدم تایید واکسن یا داروهای ضد کرونا همراه بود و از اظهارنظر سازمان بهداشت جهانی نمیتوان به نظر درستی درباره واکسن تولید شده در روسیه رسید.
۳- وزارت بهداشت آلمان روز سهشنبه ۱۱ آگوست ۲۰۲۰ در واکنش به ادعای ولادیمیر پوتین مبنی بر ساخت و ثبت واکسن کرونا در کشورش نسبت به کیفیت، کارایی و ایمنی این واکسن ابراز تردید کرد. اظهار نظر مقامات آلمانی به روشنی بدون اشاره به مسائل جزئی بهداشتی و ایمنی صرفاً یک تلاش دیپلماتیک محسوب میشد. هرچند که به دلیل عملکرد نسبتاً موفق دولت آلمان برای مهار ششیوع بیماری کرونا نسبت به سایر کشورهای جهان ، نمیتوان به طور قاطع صرفاً از انگیزههای سیاسی درباره واکنش وزارت کشور آلمان درباره واکسن تولید شده در روسیه خبر داد.
۴- این موضوع نیز قابل توجه است که واکسن روسی مرحله سوم آزمایش بالینی را طی نکرده است و لذا برای اثبات کارایی آن باید طبق وعده ولادیمیر پوتین تا چند ماه دیگر، زمان در دسترس عموم قرار گرفتن آن منتظر ماند.
۵- البته فاز سوم آزمایش بالینی واکسن که مهمترین فاز آزمایشی برای تولید واکسن بهشمار میرود ، با مشارکت چند هزار نفر داوطلب از روز سهشنبه ۱۱ آگوست ۲۰۲۰ آغاز شده و قرار است در چند کشور دیگر از جمله عربستان سعودی ، امارات و فیلیپین نیز آزمایش شود.
۶- جالب آنکه واکسن تولیدشده در روسیه اسپوتنیک-۵ نام گرفته است که یادآور نخستین ماهواره ساخته شده به دست بشر توسط اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۵۷ میلادی است و برای ساخت آن انستیتوی تحقیقاتی گامالیا که یک مرکز دولتی در مسکو است ، در همکاری با وزارت دفاع و صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه این واکسن را تولید کرده است.
۷- از جمله افرادی که این واکسن به آنها تزریق شده است ، دکتر الکساند گینسبورگ رئیس انستیتو گامالیا و همچنین دختر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور بوده است. ولادیمیر پوتین درباره تزریق واکسن بر روی دخترش مدعی شد که تنها عارضه جانبی این واکسن برای دخترش تب ۳۸ درجه به مدت یک روز بوده است.
۸- رئیس صندوق سرمایهگذاری روسیه مدعی شده است که واکسیناسیون عمومی از ماه اکتبر یعنی حدود یک ماه پس از تولید صنعتی واکسن آغاز میشود و اکنون ۲۰ کشور بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن را سفارش دادهاند.