دکتر “حاجب مرتاض”، نامی آشنا و محبوب برای شهروندان یزد و استانهای همجواری است که از خدمات این چهره نامدار پزشکی بهرهمند شدهاند؛ طبیبی که آوازه او از مرزهای استان و کشور فراتر رفته و در سن ۹۳ سالگی به عنوان چهرهای ماندگار در عرصه پزشکی از سوی رییس جمهور مورد تجلیل قرار گرفت.
در مراسمی که ۱۸ شهریورماه با حضور رئیس جمهور برگزار شد، از ۱۱ پزشک و داروسازان برگزیده کشور با اهدای لوح، قدردانی شد.
در این آیین، دکتر پزشکیان از خدمات چهرههای نامدار پزشکی کشور، دکتر حاجب مرتاض، دکتر جلیل واعظ، دکتر ایرج ایرانزاد، دکتر حسین پهلوانزاده، دکتر خسرو رهبر، دکتر محمود فرزان، دکتر محمدتقی خرسندی آشتیانی، دکتر ابوالفضل افشارفرد، دکتر محمود نجفی عرب، دکتر زهره خداپرست و خانواده شهید دکتر محمد گلشنی قدردانی کرد.
همین موضوع بهانهای شد تا به دیدار دکتر مرتاض برویم؛ او قدیمیترین جراح استان یزد است و با ۹۳ سال سن، نزدیک به ۷۰ سال طبابت کرده و هنوز با روحیه شاد در محل کار خود حاضر و بر امور بیمارستان تحت نظر خود، d
وارد دفترش شدیم و او همچون گذشته با رویی گشاده پذیرای ما شد، خنده از لبان او محو نمیشود و صلابت او در محل کار، همچون گذشته است و تمام امور بیمارستان به وی ختم میشود، دفترش همیشه شلوغ و پر ازدحام است، کارکنان مرکز درمانی تحت نظرش، مدام به او مراجعه و دکتر مرتاض به رتق و فتق مسائل و مشکلات احتمالی آنها می پردازد و این را در یک ساعتی که به ملاقات وی رفتیم به وضوح مشاهده کردیم.
دکتر حاجب مرتاض، فرزند میرزا عزیزالله در سال ۱۳۱۰ در یزد به دنیا آمد، الگوی دوره تحصیلش، عمویش دکتر روحی بود، او در سال ۱۳۲۹ در رشته پزشکی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل می شود؛
در سال ۱۳۳۵ به دلیل علاقه زیاد به کمک به همنوع، رشته جراحی عمومی را برای تخصص انتخاب می کند و در سال ۱۳۴۳ برای گذراندن دوره های آموزشی به انگلیس و آمریکا می رود و اواخر سال ۱۳۴۳ به یزد باز می گردد؛ “بانک خون” برای نخستین بار در استان به همت و تلاش دکتر مرتاض راه اندازی شد.
با تلاش و پشتکار دکتر مرتاض، یزد به قطب درمان جنوب و جنوب شرق کشور تبدیل شد و در همان سالها بخش درمانی ‘مراد’ با ۱۶۰ تختخواب در یزد راه اندازی شد.
مدیریت بیمارستان گودرز، ساخت زایشگاه لعل فیروز با ۱۵۰ تخت، افتتاح دانشکده پزشکی دانشگاه آزاد و افتتاح بیمارستان مرتاض در سال ۱۳۸۲ ‘ ساخت زایشگاه لعل فیروز با ۴۰ تختخواب در سال ۱۳۵۰، افتتاح بخش مدرن و مجهز مرکز درمانی ‘مراد’ با ۱۶۰ تختخواب در سال ۱۳۵۵ و راه اندازی بیمارستان گودرز یزد با ۶۰ تختخواب در سال ۱۳۴۰ بخشی از افتخارات و سوابق این پزشک نام آشنا و مردمی است.
وی در همان سالها، تکنیک جراحی استخوان مدرن و جراحی عمومی را در خارج از کشور فرا گرفت و فعالیت خود را در بیمارستان قدیمی گودرز با ۶ تختخواب آغاز کرد و در طول ۲۷ سال فعالیت در این بیمارستان، تعداد تخت ها را به عدد ۲۵۰ افزایش داد.
دقایقی با دکتر مرتاض به گفت و گو نشستیم، پاسخ هایش کوتاه اما جامع و کامل بود، بزرگترین آرزویش توسعه و پیشرفت ایران و سلامتی همه مردم کشورش هست.
دکتر مرتاض می گوید: طی دهها سال فعالیت پزشکی، ۱۴۳ هزار عمل جراحی انجام داده که سرشار از خاطرات خوش و البته کمی هم خاطرات ناخوش همراه بوده است.
وی اظهار می دارد: بهترین سرمایه پزشکی من، شادی و دعاگویی کسانی است که ۵۰ سال قبل، آنها را جراحی کردم و حالا وقتی آنها را می بینم خوشحال می شوم.
دکتر مرتاض، چهار فرزند دختر و پسر تربیت کرده که یک دختر و پسر پزشک و متخصص و ۲ نفر دیگر هم مهندس هستند؛ همسر این پزشک مشهور و مردمی هم در زمره خیرین استان محسوب می شود.منبع:ایرنا