با نزدیک شدن به فصل مدارس، بازار خریدهای مهر نیز داغ و داغتر میشود اما در تب و تاب این خریدها، نکاتی وجود دارد که خانوادهها نباید از آن غافل شوند. برای مرور این نکات اثرگذار در تربیت فرزندانی چشم و دل سیر اما خلاق، اقتصادی و اخلاق مدار با ما همراه باشید.
برای آنهایی که بچه مدرسهای دارند، هفتههای آخر شهریور به معنای روزهای پر تب و تاب خرید و گشت و گذار در بازارهای لوازم التحریر است، هرچند به اندازه خرید چند قلم دفتر و خودکار باشد. به هرحال همه لذت شروع فصل مدارس برای دانش آموزان، عطر و بوی دفاتر نو و لوازم و التحریر رنگارنگی است که از چند روز قبل در کیف مدرسه جاخوش میکنند؛ اما با تمام این احوال برای تهیه ملزومات مدرسه، نکاتی وجود دارد که خوب است والدین به آن توجه داشته باشند و این نکات را از همان سنین پایین به فرزندان خود نیز آموزش دهند. خانم احمدنژاد مربی پرورشی مدارس با ماست تا این نکات مهم را با هم مرور کنیم.
از خرید غافل نشوید!
شاید با خودتان بگویید چرا از همین ابتدا در حال تشویق به خرید هستیم اما خوب است بدانید که خرید همیشه به معنای صرف هزینههای هنگفت نیست و حتی با خرید کوچکترین ملزومات مدرسه نیز میتوانید شور و حال مدرسه را در وجود بچهها زنده کنید. احمدنژاد در این باره توضیح میدهد: «بچهها خصوصا در سنین پایینتر و حتی تا دوران نوجوانی، با سادهترین چیزها فارغ از قیمت و ارزش مالی آن، خوشحال میشوند. مثلا ممکن است نخواهید برای فرزندتان کوله، جامدادی و یا لباس نو بخرید اما همین که او را با بازار ببرید و چند قلم از ملزومات ساده اما مورد نیازش را مطابق با سلیقه خود او تهیه کنید، آنقدر راضی کننده است که هر روز به سراغشان برود و تا شروع سال تحصیلی چندباری آنها راوارسی کند.»
حراجیها را از دست ندهید
معمولا در روزهای پایانی شهریور در بازارهای اصلی و نه خرده فروشی ها، رقابت بین فروشندهها بالا گرفته و حراجیها رونق بیشتری پیدا میکنند، بنابراین اگر فکر میکنید فرزندانتان به بعضی لوازم نیاز دارند، از حراجیها غافل نشوید و خرید بهینه داشته باشید. البته خرید کردن از حراجیها به معنای خرید اضافی و غیرضروری نیست، پس مراقب باشید پولتان بیجهت هدر نرود.
به جای خرید انواع مختلف لوازم التحریر و تعیین برخی محدودیت ها، قدرت انتخاب و شم اقتصادی فرزندانتان را تقویت کنید
قدرت انتخاب و شم اقتصادی بچهها را تقویت کنید
امروزه تنوع محصولات در بازار و همچنین حضور پر زرق و برقشان در فضای مجازی، خواه ناخواه بچهها را به خرید انواع لوازم التحریر ترغیب میکند و بسیاری از والدین نیز دل به دل بچهها داده و با خرید لوازمی اغلب فانتزی و غیرضروری، هزینههای اضافی به خانواده تحمیل میکنند؛ موضوعی که مدیریت آن بسیار ضروری به نظر میرسد. مربی پرورشی مدارس میگوید: «بعضی والدین حاضرند از اولویتهای اصلی زندگی خود بگذرند اما به فرزندانشان نه نگویند. چه بساکه اکثر دانش آموزان ما حتی آنهایی که شرایط مالی خوبی ندارند نیز با انواع و اقسام لوازم التحریر به مدرسه میآیند و بقیه بچهها را نیز وسوسه میکنند. نه اینکه خرید این لوازم ایرادی داشته باشد اما باید طبق اصول انجام شود. والدین باید در قدم اول خود را قانع کنند که خرید تمام این لوازم ضروری نیست و در قدم بعد، این موضوع را به فرزندانشان آموزش دهند. مثلا به جای خرید چند مدل خودکار، چند گزینه پیش روی آنها بگذارند و فرزند خود را تشویق به انتخاب یک مدل از خودکارها کنند. این کار نه تنها از اسراف جلوگیری میکند، بلکه باعث پرورش قدرت انتخاب و شم اقتصادی در وجود بچهها میشود.»
بیخیال برگههای سفید دفاتر نشوید
امام صادق (ع) میفرمایند: «صرفهجویی کاری است که خداوند آن را دوست میدارد و اسراف عملی است که خداوند از آن بیزار است حتی به اندازه دور ریختن هسته میوه که برای کاشتن مفید است و دور ریختن باقیمانده آب آشامیدنی و ته مانده غذا!» این حدیث کاملا بیانگر اهمیت صرفه جویی است و شاید نیاز به توضیح اضافی نداشته باشد، بنابراین اگر میبینید دفاتر سالهای قبل فرزندانتان نیمه تمام مانده، با بیتفاوتی آنها را راهی سطل زباله نکنید. اگر تعداد برگههای استفاده شده، کمتر از برگههای سفید است، آنها را جدا کرده و دفتر را به عنوان چرکنویس و یا حتی دفاتر اصلی سال بعد و دفاتر ثانویه مشق، در اختیار فرزندانتان بگذارید. اگر هم تعداد محدودی برگه سفید در دفاتر مختلف باقی مانده، همه آنها را جدا کرده، پانچ کنید و داخل جلد کلاسوری قرار دهید تا بچهها به عنوان دفتر اصلی از آن استفاده کنند. همچنین با کمی سلیقه میتوانید از برگههای سفید، دفاتر یادداشت و حتی دفاتر نقاشی برای بچههای کوچکتر درست کنید. مجموع این کارها باعث میشود تا صرفه جویی از همین سنین کودکی برجان بچهها بنشیند و آنها را برای آیندهای بهتر تربیت کند.
کتابها و برگههای باطله را دور نریزید
احتمالا اکثر شما به اهمیت بازیافت واقفید و به راحتی از قید کاغذهای باطله نمیگذرید، بنابراین بعد از پاکسازی کمد مدارس بچه ها، همه کتابها و دفاتر باطله را به مدرسه واگذار کنید، چون امسال طی طرحی جدید، قرار است در ازای همین کتاب ها، مدارس به لوازم موردنیاز دیگری تجهیز شوند اما اگر هم مدارس فرزندانتان، طرحی برای جمع آوری کتابهای باطله نداشتند، مراکز بازیافت شهرداری مشتاقانه پذیرای شما خواهند بود. رسول اکرم (ص) فرموده اند: «هر مسلمانی درختی بنشاند و انسان، پرنده یا چهارپایی از آن بخورد، برای او صدقه محسوب میشود.» انصافا تعهد نسبت به بازیافت کاغذ و جلوگیری از قطع بیشتر درختان، مصداق بارز حفاظت از محیط زیست و عمل به توصیه خداوند و اهل بیت(ع) نسبت به این مساله است.
با ایده های خلاقانه، لوازم التحریر قدیمی را به روز کنید
لوازم قبلی را سر و سامان دهید
شاید قصد خرید وسایل جدید برای آغاز مدارس نداشته باشید اما به هرحال مهرماه، بهار تحصیل است و خانه تکانی لوازم قبلی نباید فراموش شود، پس تا دیرنشده سری به کوله ها، لباس ها، کفشها و لوازم التحریر فرزندانتان بزنید و آنها برای استفاده دوباره آماده کنید.
احمدنژاد در این خصوص میگوید: «مشارکت خود بچهها در آماده کردن وسایل قدیمی بسیار حائزاهمیت است، زیرا وقتی خود آنها مثلا در شست و شوی کیف و کفش و آماده کردن جامدادی خود همکاری میکنند، برای استفاده از وسایل قدیمیشان مشتاقتر میشوند. شاید گاها گلهای ازعدم خرید کیف و کفش تازه داشته باشند اما طبق آنچه که قبلا هم گفتیم، حتی چند تکه لوازم التحریر جدید میتواند آنها را راضی کند.
بر جذابیت وسایل قدیمی بیفزایید
گاهی با یک خلاقیت ساده میتوان رنگ و روی تازهای به وسایل قدیمی بخشید که معمولا مادرها به خوبی از عهده این کار برمیآیند. مثلا درست کردن آویزهای کوچک نمدی و پارچهای و نصب آنها روی زیپ کیفها و جامدادیهای قبلی، استفاده از گلهای پارچهای و نگینها برای تزیین کیفها، درست کردن سرمدادیها متنوع و کارهایی از این دست، گرچه به ظاهر، اقدامی ساده و پیش پا افتاده هستند اما جذابیت خاصی برای کودکان و نوجوانان دارند. مربی پرورشی مدارس در تکمیل این توضیحات میگوید: «حتما برای درست کردن انواع کاردستیها از خود بچهها کمک بگیرید، چون این کار، هم به رشد خلاقیت بچهها کمک میکند و هم رغبت آنها به استفاده از وسایل قبلی را بالا میبرد. ما در مدارس میبینیم دانش آموزانی با مادران خلاق، تا چه حد ذهنشان باز است و میتوانند در مورد همه چیز راهکارهای خلاقانه ارائه دهند.»