بیش از یکسال و نیم از تاخت و تاز کرونا درجهان میگذرد و این ویروس چموش هر روز به شکلی تازه همهگیر میشود، با گذشت پنج موج از اوج شیوع این ویروس، شتابگیری واکسیناسیون در یزد که از استانهای پیشرو کشور در این زمینه است، کاهش تعداد بستری و مرگ و میر بیماران کرونایی را نشان میدهد .
بر اساس اعلام محققان، علاوه بر رعایت موارد پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا، واکسیناسیون مهمترین و ایمنترین راه برای در امان ماندن از مخاطرات بیماری کووید ۱۹ است، با این حال درصد قابل توجهی از افرادی که واجد شرایط واکسیناسیون هستند، نسبت به این موضوع کم توجهی می کنند و این در حالی است که برای رسیدن به ایمنی و مهار کرونا باید بیش از ۷۰ درصد شهروندان واکسن دریافت کنند.
به گزارش ایرنا ،براساس گزارش ارائه شده از سوی دکتر رییسی، معاون بهداشت، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، استان یزد در زمینه کنترل مرگ و میر ناشی از کرونا به عنوان الگویی برای کشور معرفی شده و بیماریابی مناسب و مراقبت های خوب پزشکی از دلایل این موفقیت عنوان شده است.
همچنین استان یزد هرچند از لحاظ پوشش تزریق واکسن در کشور جزو پنج استان برتر کشور است و آمار تزریق در این استان از مرز ۴۷۰ هزار دُز گذشته است، اما همچنان آمارها حکایت از دریافت نکردن واکسن ۴۳ درصد از واجدان شرایط گروه سنی ۴۰ سال به بالا دارد.
در مورد واکسن زدن افراد واجد شرایط اما و اگرهایی وجود دارد که یکی از دلایل آن توجه به شایعات منتشر شده در فضای مجازی است و تنها راه رفع این مسئله اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برای شهروندان در این زمینه است.
۳۸ درصد جمعیت گروه سنی بالای ۱۸ سال استان یزد واکسینه شدند
معاون فنی مرکز بهداشت یزد با تشریح تلاش های صورت گرفته برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا از طریق واکسیناسیون در این استان گفت: اکنون ۳۸ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال استان حداقل یک دُز واکسن را دریافت کرده اند.
دکتر مسعود شریفی افزود: در گروه سنی ۶۰ سال به بالا ۷۵ درصد، افراد بالای ۵۰ سال ۷۰ درصد و جمعیت ۴۰ سال به بالا نیز ۵۷ درصد این گروه حداقل یک دُز واکسن را دریافت کرده اند.
۴۳ درصد گروه سنی بالای ۴۰ سال استان یزد واکسن نزدند
به گفته وی در جمعیت بالای ۴۰ سال یعنی متولدان سال ۱۳۶۰ و ماقبل آن تاکنون ۲۳۶ هزار نفر واکسینه شده اند و ۴۳ درصد جمعیت هدف هنوز به مراکز واکسیناسیون برای دریافت واکسن مراجعه نکرده اند.
شریفی با بیان اینکه اکثر افرادی که در گروه سنی ۴۰ تا ۵۰ سال قرار دارند هنوز واکسن تزریق نکرده اند، اظهار داشت: جمعیت این گروه سنی برای حفظ سلامتی خود و اعضای خانواده هایشان هرچه سریعتر به مراکز تعیین شده در حوزه محل سکونت خود مراجعه و نسبت به واکسیناسیون اقدام کنند.
وی تصریح کرد: تاکنون ۴۷۰ هزار دُز واکسن در استان تزریق شده که از این تعداد ۳۰۸ هزار دُز مربوط به نوبت اول و بقیه نوبت دوم بوده است.
دکتر شریفی در خصوص تزریق دُز سوم واکسن کرونا نیز گفت: نخستین گروهی که برای تزریق این مرحله در دست بررسی است، کارکنان حوزه بهداشت و درمان هستند زیرا بیشتر از سایر افراد با مبتلایان به کرونا در ارتباط هستند.
معاون فنی مرکز بهداشت استان همچنین در خصوص تزریق دُز سوم واکسن کرونا به سایر افراد افزود: با توجه به شرایط شیوع این ویروس و پیشرفت واکسیناسیون در کشور تزریق دُز سوم ممکن است برای سایر گروه های سنی یا گروه های در معرض خطر نیز در نظر گرفته شود.
تامین سهمیه واکسن استان یزد
معاون فنی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: با ورود واکسن به کشور ، سهمیه مورد نیاز استان تامین و در مراکز واکسیناسیون توزیع شد و کار تزریق واکسن که در هفته گذشته دچار اختلال شده بود به حالت طبیعی بازگشته است.
دکتر شریفی افزود: اکنون در تمامی مراکز واکسیناسیون استان واکسن برکت، سینوفارم، پاستور و آسترازنکا به حد کافی وجود دارد و گروههای سنی اعلام شده میتوانند با مراجعه به همان مرکزی که از قبل برای آنها معین شده واکسن خود را دریافت کنند.
راهاندازی ۱۲ مرکز تجمعی ترزیق واکسن و فعالیت ۱۶ مرکز تست کرونا در استان یزد
معاون فنی مرکز بهداشت استان یزد گفت: تاکنون ۱۲ مرکز تجمعی برای تزریق واکسن در استان راه اندازی شده که این مراکز از ساعت هشت صبح تا ۱۳ ظهر و عصرها از ساعت ۱۷ تا ۲۱ دایر و آماده ارائه خدمات به شهروندان است.
شریفی خاطرنشان کرد: مرکز تجمعی تزریق واکسن در مسجد حظیره از هشت صبح تا ۲۱ شب در خدمت شهروندان است و همچنین در ۶۰ مرکز خدمات جامع سلامت هم در نوبت صبح تزریق واکسن انجام می شود.
معاون فنی مرکز بهداشت استان یزد گفت: اکنون ۱۶ مرکز در سطح استان تست کرونا را انجام می دهند و این مراکز از صبح تا ساعت ۲۰ شب خدمات ارائه می کنند.
واکسیناسیون تنها راه مهار کرونا
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان یزد گفت: آمارها نشان میدهد که در هفته جاری نسبت به هفته قبل حدود ۲۵ درصد کاهش آمار بستری های جدید و ۴۲ درصد کاهش مرگ ومیر کرونایی را در استان شاهد هستیم و استان یزد در شیب نزولی منحنی ابتلا به کرونا قرار گرفته است.
محمود نوری شادکام افزود: اگر آمارها به همین منوال باشد، میتوان امیدوار بود در اواسط مهرماه وضعیت همه گیری کاهش قابل توجهی پیدا کند و پیک پنجم در وضعیت کنترل قرار گیرد.
وی با بیان اینکه موج پنجم طولانیترین موج شیوع کرونا بود، گفت: در انتهای هر موج به موج بعدی مبتلا میشویم و میتوان با کنترل ورودی و خروجیها از ورود مسافران مبتلا به لامبدا به کشور و استانها جلوگیری کرد تا وارد موج ششم این ویروس نشویم.
نوری شادکام ادامه داد: واکسیناسیون تودهای از راههای مهم مهار کرونا است و با واکسیناسیون از مرگ و میر به میزان قابل توجهی جلوگیری میشود و کاهش آمار مرگ و میر در استان با افزایش تزریق واکسن نسبت به چند هفته گذشته محسوس است.
یزد جزو پنج استان برتر کشور در طرح پوشش واکسیناسیون علیه کرونا
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: این استان جزو پنج استان برتر کشور در اجرای طرح همگانی واکسیناسیون کرونا معرفی شده که تاکنون ۳۸ درصد جمعیت استان دُز مرحله اول و ۱۸ درصد جمعیت مشمول هم، هر ۲ دُز واکسن را دریافت کرده اند.
دکتر محمدرضا دهقانی افزود: با تداوم روند واکسیناسیون تا ۴۶ روز آینده، تمامی جمعیت بالای ۱۸ سال استان یک دُز واکسن را دریافت میکنند و ظرفیت واکسیناسیون روزانه استان هم اکنون بین ۱۵ تا ۲۰ هزار دُز در روز است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در مورد وضعیت استفاده از ماسک در استان نیز اظهار داشت: هم اکنون ۳۶ درصد مردم از ماسک استفاده می کنند، در حالیکه این عدد دست کم باید به ۷۰ درصد برسد.
وی تصریح کرد: انجام واکسیناسیون کرونا به معنای پایان فعالیت این ویروس نیست و همچنان استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی فیزیکی و شستن دست ها را باید جدی بگیریم .
مهمترین راه مهار کرونا واکسن است
یک متخصص عفونی در یزد با تاکید تزریق واکسن کرونا به منظور کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از ابتلای به این ویروس گفت: واکسن موجب کاهش مرگ و میر، بستری و پیشگیری از شیوع بیشتر ویروس می شود.
دکتر محمدرضا شریفی افزود: برای اینکه جامعه به ایمنی کامل برسد باید افزون بر ۷۰ درصد افراد واکسینه شوند تا این ویروس مهار شود و گرنه ویروس کنترل نخواهد شد و بسیاری از خانواده ها را داغدار می کند.
وی اضافه کرد: افرادی که تحت تاثیر شایعات نسبت به تزریق واکسن اقدام نمی کنند، بهتر است سری به بیمارستان ها و بخش مراقبت های ویژه بزنند و از نزدیک وضعیت بیماران مبتلا به این ویروس را مشاهده کنند.
وی گفت: اکنون بیشتر افرادی که گرفتار این ویروس شده و در بیمارستان بستری هستند، زیر ۵۰ سال سن دارند که این افراد یا واکسن نزده اند و یا نوبت آنها نشده است.
دکتر شریفی تصریح کرد: بیشتر بیماران بستری هم اکنون در گروه سنی ۳۰ تا ۵۰ سال قرار دارند، بنابراین می توان نتیجه گرفت که تزریق واکسن موثر است و در بین بیماران بستری افراد مسن کمی وجود دارد.
وی از شهروندان خواست که حتما در زمان تعیین شده نسبت به تزریق واکسن کرونا اقدام کنندو همچنان استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت و از شرکت در تجمعات خودداری کنند.
اکثر بیماران بستری بخش کرونا واکسن دریافت نکردند
یکی از پرستاران بخش عفونی نیز به ایرنا گفت: اکثر بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه را افرادی تشکیل می دهند که واکسن نزده اند این در حالی است که در سراسر جهان تنها راه مهار بیماری کووید ۱۹، واکسن اعلام شده است و تا زمانی که همه افراد واکسینه نشوند، این ویروس کنترل نمی شود.
فاطمه دهقانی افزود: از همه شهروندان انتظار می رود برای حفظ جان خود و دیگران و کاهش فشار کاری کارکنان بخش درمان ، نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند و به شایعاتی که بعضا در فضای مجازی منتشر می شود، توجه نکنند.
این پرستار گفت: شهروندان مطمئن باشند اگر واکسن عوارض خطرناک داشت اول به کادر درمان ترزیق نمی شد.
یکی از شهروندان یزدی که به مرکز تزریق واکسن کرونا در بلوار مدرس این شهر مراجعه کرده بود، گفت: این که برخی افراد از زدن واکسن اجتناب می کنند، باعث ظلم به خودشان و افرادی می شود که با آنان در تماس هستند و ممکن است به دلیل همین بی توجهی باعث مرگ خود یا دیگران شوند.
حسین حیدری بندرآبادی افزود: برخی از شهروندان تحت تاثیر شایعاتی که در شبکه های اجتماعی انتشار پیدا می کند، از زدن واکسن امتناع کنند، این در حالی است که همه متخصصان و پزشکان بر این تاکید دارند که هر نوع واکسن در دسترس را باید استفاده کرد چون در حد قابل توجهی باعث کاهش عوارض ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ شده و احتمال مرگ و میر مبتلایان را نیز کاهش می دهد.
وی تصریح کرد: من و همسرم هر دو نوبت واکسن کرونا را ترزیق کردیم و از واکسن زدن هراسی نداریم، زیرا اطمینان می دانیم که با همراهی همه شهروندان در رعایت موازین بهداشتی و تزریق واکسن می توانیم شاهد کاهش شیوع کرونا باشیم.
یک شهروند دیگر یزدی که برای تزریق واکسن به سالن ورزشی محل واکسیناسیون در امام شهر یزد مراجعه کرده بود نیز در خصوص استقبال نکردن برخی شهروندان از تزریق واکسن به ایرنا گفت: موج اصلی واکسن هراسی در فضای مجازی ایجاد شده و در واقع مردم از طریق این فضا و دیدن برخی کلیپ ها که اصلا ربطی به کرونا ندارد و برخی از آنها مربوط به بیماران قبل از شیوع این ویروس است، از زدن واکسن خودداری می کنند.
فاطمه علی پور افزود: در برخی موارد مشاهده شده که فردی واکسن دریافت کرده اما باز هم به کرونا مبتلا شده است و همین موضوع باعث بی اعتمادی برخی شهروندان نسبت به تزریق واکسن شده است.
وی ادامه داد: واقعیت این است که تمامی واکسن ها ایمنی صد درصد ایجاد نمی کند اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد، عوارض و مرگ و میر کمتر افرادی است که واکسن دریافت می کنند .
وی بر اطلاع رسانی شفاف و فرهنگ سازی بیشتر در زمینه استفاده از واکسن تاکید کرد و گفت: انتظار از مسئولان این است که با اطلاع رسانی مناسب ، باورهای غلط برخی شهروندان را نسبت به تزریق واکسن اصلاح کنند.
هم اکنون ۵۵۸ نفر مشکوک به ابتلاء به ویروس کرونا در استان بستری هستند که از این تعداد ۱۱۷ نفر در بخش مراقبت های ویژه نگهداری می شوند.