حامد شایگان-موج-در حال حاضر به دلیل رکود و تورم اقتصادی بسیاری از بنگاه ها نه تنها استخدامی ندارند بلکه تعدیل نیرو هم دارند، به همین دلیل بسیاری از استخدامی ها در دستگاه های دولتی به محملی برای زد و بندهای فامیلی تبدیل شده در حالیکه ظرفیت های بالایی در بین نخبگان کشور وجود دارد.
یکی از دغدغه های مردم و کارشناسان در سال های اخیر بحث اشتغال جوانان بوده است و با وجود اینکه سطح تحصیلات و تخصص افراد بسیار بالا رفته اما همچنان خبری از اشتغال نیست و ادامه تحصیل تنها به افزایش قشر باسواد بیکار افزوده است، در این بین در سال های اخیر آقازاده محوری و … هم بر مشکلات اشتغال کشور افزوده است و عملا بسیاری از افراد به صورت رابطه ای و توصیه ای بکار گماشنه می شوند، در حالی که بسیاری از نخبگان پشت صف های آزمون های استخدامی همچنان چشم انتظار هستند.
یک عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج ضمن انتقاد از عدم بکارگیری نخبگان در مناصب اجرایی وبی توجهی مدیران به جایگاه علمی آنها گفت: تغییر، تحول و پیشرفت در هر جامعه ای درگروی استفاده از ظرفیت های نخبگان است که متاسفانه این مهم در کشور ما مغفول مانده است.
سید امیرحسین حسینی با بیان این موضوع که با وجود اینکه نخبگان سرمایه علمی هر جامعه ای هستند، اما متاسفانه درعمل فقدان زیرساخت های لازم برای بهره گیری از توانمندی های آنها در کشور زمینه دلسردی و افزایش مهاجرت این قشر به کشورهای اروپایی و آمریکایی شده است، ادامه داد: در حال حاضر نظام و چارچوبی برای استخدام نخبگان در دستگاه های اجرایی وجود ندارد، هرچند بکارگیری نخبگان براساس آزمونهای استخدامی رایج است اما متاسفانه پارتی بازی در جذب افراد در دستگاه ها و ارگانهای مختلف باعث شده که شایسته سالاری به فراموشی سپرده شود، درحالی که در همه جای دنیا به نخبگان و افراد دارای استعداد خاص بهای ویژه داده می شود.
عضو باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان با تاکید بر اینکه براساس دستورالعمل های بالادستی، درفرآیند جذب نیروهای انسانی در دستگاه ها و سازمان ها باید سهمیه ای به نخبگان تعلق گیرد، تصریح کرد: در عمل این امر مغفول مانده و حتی در آزمون های استعدادیابی گزینش استخدامی هم نیز سهمیه ای برای نخبگان در نظر گرفته نمی شود. برای نمونه برخی از نخبگان در شهرداری تهران در سال های اخیر به عنوان مدرس دانشگاه در چارچوب امور پژوهشی و تسهیلگری با شهرداری قرارداد کاری منعقد کرده بوده اند و در ادامه برای استخدام در این مجموعه تلاش زیادی کرده اند اما موفق نشده اند، این درحالی است که طی سالهای اخیر افراد فاقد تخصص بیشماری صرفا به خاطر رابطه سالاری جذب این دستگاه شدند. حال آنکه برخی از آنها بورسیه تحصیلی از کشورهای مختلف شامل آلمان، ترکیه، هند و.. را داشته اند، اما ترجیح داده اند که در کشور بمانند.
او با اشاره به اینکه چندسال پیش در جریان مراسم دریافت جایزه نخبه برتر استان تهران که با حضور چند تن از مسئولان برگزار شد، مسئولان حاضر تاکید کردند که نخبگان باید با بکارگیری ظرفیت های علمی و تخصصی خود برای آبادانی و رشد کشور تلاش کنند، افزود: این درحالی است که پای عمل که می رسد هیچ حمایت مالی و معنوی از نخبگان به عمل نمی آید. چندی پیش شهرداری تهران برای نخستین بار با برگزاری آزمونی تحت عنوان آزمون دستیار مدیران شهرداری، شرایط را برای جذب افراد براساس شایستگی ها وتخصص فراهم کرده است اما اگرچه این آزمون شرایط را برای استخدام افراد براساس فاکتورهای شایسته سالاری فراهم کرده است و در عین حال محملی برای استفاده از ظرفیت های تخصصی و افراد تحصیل کرده است، اما دغدغه های بعدی درباره شرایط کاری راه یافتگان به مجموعه شهرداری وجود دارد. به عبارت دیگر دست اندرکاران شهرداری با هدف تربیت مدیران برای نسل آینده، اقدام به جذب نیروهایی تحت عنوان دستیار مدیران شهرداری تهران کرده اند، این در حالی است که بیم آن می رود با تغییر مدیریت ها و روی کارآمدن تیم های جدید کاری در شهرداری، مدیران رغبتی برای استفاده از دستیاران نداشته باشند.
در حال حاضر به دلیل رکود و تورم اقتصادی بسیاری از بنگاه ها با افزایش هزینه و کاهش درآمد مواجه شده اند، از این رو نه تنها استخدامی ندارند بلکه تعدیل نیرو هم دارند، به همین دلیل بسیاری از استخدامی ها در دستگاه های دولتی به محملی برای زد و بندهای فامیلی تبدیل شده حال آنکه ظرفیت های بالایی در بین نخبگان کشور وجود دارد و از طرف دیگر از ظرفیت های قانونی برای مقابله با تخلف دستگاه های اجرایی استفاده نمی شود تا در آزمون های استخدامی در راستای نافع سازمانی و ملی استفاده شود.